Sunday, 30 September 2012

GOL & GINCU #1

0 nota kecil
assalamualaikum.
rindunya kat blog ni.
macam dah berhabuk je.
heee.
tajuk ni bukan nama crite Fazura berlakon tu.
ni,cerita GOL & GINCU kami.


eh,esok dh 1 October lah.
it means WAR.
yg jadi GOL & CINCU, 
sebab fiesta ni hanya untuk pelajar perempuan je.
^^,
semua nya start dari zero taw.
tambah-tambah budak kelas kami.
tapi,practice makes perfect,right?
=.='
tak delah perfect sangat pun.
yang penting,semangat.

yang tak pakai tudung tu,coach kami ^^,
siapa cakap perempuan tak pndai main bola?
ada gaya fazura tak?
bile kami masuk padang :)
apa-apa pun,kami akan lakukan yang terbaik.
insyaAllah.
seriously,bila ada event mcm ni,ukhuwah tu amat terasa.
mungkin itu hikmahnya.
walaupun,ada yang mengalami small injuries,
itu biasalah kan.
nama pun masuk padang.
apa-apa pun,
GOOD LUCK to all KIRKBYTES..

SUDU & GARFU

0 nota kecil
SUDU,
senyap,tenang dan amat membantu.

GARFU,
agresif,bising dan kadang kala menyakitkan.

mereka berbeza.
tidak pernah sama.
mereka sering bertengkar.
tapi akhirnya bertemu,
 dalam pinggan makan.
saling memerlukan,
 untuk melengkapkan tugas mereka.

SUDU & GARFU.
satu teori dalam kehidupan kita.
cuma kadang kala,kita tak pernah perasan.
siapa sudu,siapa garfu,terpulang pada mereka.
yang pasti,mereka pasti akan bertemu.
bila,dimana dan bagaimana,tiada siapa yang tahu.
hanya Dia,pemilik cinta yang mengetahui.

Monday, 24 September 2012

ENTRYTAKBERTAJUK

3 nota kecil

bila saya tak menangis.
bila saya sedang ketawa.
bila saya tersenyum riang.
mereka fikir saya kuat.
mereka fikir hati saya sudah sembuh.

jangan lupa.
hati saya pun fragile macam kamu.
jiwa saya pun rapuh macam kamu.
perasaan saya pun kadang-kadang kena tsunami.

tak menangis,
hanya depan kamu.
tersenyum dan ketawa juga,
 hanya depan kamu.
apa dalam hati hanya Allah yang tahu.
ombak,taufan,tsunami,
 kadang-kadang macam gunung berapi.

jangan soal lagi,kenapa saya tak menangis.
pada waktu saya patut menangis.
sebab masa itu,kamu akan terkejut dan diam.
melihat tangisan yang kamu ingin lihat.
dengar esak yang kamu rasa patut kamu nampak.

hati saya masih lemah.
belum pulih dari operasi hati tanpa doktor.
tapi, insyaAllah akan sembuh,
 dengan kuasa Yang Maha Esa.
itu rahsianya.
bila saya mampu senyum,
saat saya patut menangis.
bila saya mampu ketawa,
saat saya patut merintih.
bila saya mampu berlari,
saat saya patut jatuh dan terus rebah.
kerana Dia yang menghadiahkan kekuatan itu,
 seiring dengan ujian-Nya.

Thursday, 13 September 2012

SAAT PALING INDAH ^^,

8 nota kecil

saat paling indah bagi seorang pelajar,
semalam dan hari ini berjuang dengan assignment,
esok dapat balik tengok wajah kesayangan,
 Abah dan Mama.
________________________________________________

dah dua.tiga hari sibuk dengan assignment.
plus, Cambridge Placement Test lagi.
alhamdulillah,hari ini selesai semuanya.
tinggal esok je, nak naik bas dan sampai ke rumah.
insyaAllah.
Abah, Mama, tunggu saya ye ^^,

they are so adorable.
okay,saya tahu tak de kena mengena ngan entry =.='

UJIAN ITU CANTIK

4 nota kecil
"ya Allah,beratnya ujian ini"
"kenapa lah aku yang kena hadapi semua ni?"
"ujian ni terlalu berat untuk aku.aku penat"

pernah tak lafaz ni korang tuturkan saat ujian datang?
datang menduga kehidupan kita seharian.
berat.penat.tak mampu.putus asa.
sudah tentu mereka pun akan turut sama menjengah.
semua orang di uji.
dalam cara dan masalah yang berbeza.
mengikut kemampuan masing-masing.

kamu,kamu dan kamu yang sedang diuji.
kamu tahu tak kamu sangat istimewa.
dalam ramai-ramai insan,kamu yang Dia pilih.
itu tanda kasih sayang-Nya.
tanda kamu menjadi perhatian-Nya untuk menerima ujian itu.
pandanglah ia dari sudut positif.
insyaAllah,kamu akan rasa nikmat kasih sayang-Nya.

kerana ujian itu,hadiahnya untuk kamu.
tak mampu?
“Allah tidak membebani seseorang,
 melainkan sesuai dengan kesanggupannya..” (2:286)
kamu mampu,sebab itu Dia pilih kamu.
insyaAllah,ujian itu akan buat kamu jadi kuat.
ujian itu akan buat kamu lebih tabah.
ujian itu kan buat kamu lebih berani.

_______________________________________________________________________________

bila rasa tak tentu,serabut,nak lupakan masalah,
boleh amalkan ni.

baca surah ar-Rad, ayat 39.

“Allah menghapuskan apa jua yang dikehendakiNya
 dan Ia juga menetapkan apa jua yang dikehendakinya.
 Dan (ingatlah) pada sisiNya ada 'Ibu segala suratan'.” 
[13:39]

letak tangan atas dada, baca dan habis baca,
 genggam tangan dan campak jauh-jauh.
lakukan dengan penuh yakin dan percaya, 
bahawa Allah itu ada.
insyaAllah,kita akan lupakannya perlahan-lahan.

Monday, 3 September 2012

MERDEKA 55 DI BUKIT JALIL

32 nota kecil
tak terlambat rasanya,
nak wish HAPPY BIRTHDAY untuk Malaysia.
happy birthday.
dan harapnya kemerdekaan ini,
akan terus berkekalan jadi milik kita bersama.
insyaAllah.

alhamdulillah,sempena Hari Kemerdekaan yang ke55 ni,
saya dan hampir 2100 bakal cikgu seluruh negara telah mencatat sejarah.
*sejarah untuk diri sendiri je*
apa dia?
HUMAN GRAPHIC untuk Sambutan Hari Kemerdekaan 55.
bertempat di Stadium Nasional Bukit Jalil, 31 Ogos 2012.

sejak 23 Ogos,kami semua telah memulakan latihan.
dan untuk memudahkan pengurusan,
kami ditempatkan di kolej kediaman di UPM, Serdang.

ni teman serumah yang amat kepoh selama 9 malam :)


















led ni lah yang kami usung hampir 10 hari..


















dan alhamdulillah,
inilah hasilnya titik peluh dan penat lelah kami semua.
congratulations to all IPGM and KIKRBY's students.

MERDEKA 55.yes,i am one of them!


ucapan PM. it's nice,I think..


















twitter ;)































cool tak?
huuu..
ini lah pengorbanan kami untuk negara.
=.=
cuti raya terpaksa dipendekkan sebab ni.
tapi,pengalaman ini banyak ajar saya dan kawan-kawan.
bak kata Encik Tahir,ini pembelajaran luar kelas.
and,yes.
we learnt a lot from this.
___________________________________________________________________

tapi biasa lah kan.
tak semua benda sempurna,kan?
ada kecewa yang terselit di hati kami.
pasti lagi best,kalau surau yang disediakan,
setanding dengan seat yang ada dalam stadium tu.
pasti lagi ohsem,kalau segala lagu-lagu tu,
dihentikan ketika hampir waktu maghrib.
pasti lagi indah,kalau semua yang ada,sama-sama leh jemaah untuk Maghrib.
pasti.pasti.pasti.

tahniah untuk yang masih ingat tanggungjawab,
pada Dia yang meminjamkan nikmat  kemerdekaan ni pada kita.
walaupun terpaksa solat di kaki lima,di bawah tangga.
walaupun digelakkan sebagai pocong dan hantu.
insyaAllah,Allah pandang segala usaha kita bersama.
 

CERITA CINTA CIKGU Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template